Ilościowy wykaz branż i podmiotów, nadzorowanych
(aktualizacja 02.01.2013)
Lp |
Rodzaj działalności |
liczba podmiotów |
251 PODMIOTÓW PRODUKUJĄCYCH ŚRODKI SPOŻYWCZE ZWIERZĘCEGO POCHODZENIA |
||
1 |
zakład prowadzący ubój świń, rozbiór i przetwórstwo mięsa |
1 |
2 |
prowadzenie punktu skupu - zwierzęta łowne |
12 |
3 |
zakład prowadzący obróbkę jelit, pęcherzy i żołądków; |
1 |
4 |
fermy pozyskujące jaja konsumpcyjne (powyżej 350 kur niosek); |
5 |
5 |
kutry i łodzie rybackie |
78 |
6 |
zakłady przetwórstwa ryb |
15 |
7 |
zakłady prowadzące ubój i rozbiór drobiu |
2 |
8 |
zakłady prowadzące rozbiór drobiu |
1 |
9 |
transport produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem mleka; |
18 |
10 |
transport mleka; |
1 |
11 |
sprzedaż bezpośrednia (jaja, miód) |
13 |
12 |
sprzedaż produktów rybołówstwa w bazach rybackich na lądzie, |
1 |
13 |
Inne: zakłady pakowania jaj (2), pośrednicy (11), działalność marginalna i ograniczona (5), gospodarstwa produkujące mleko (81) |
99 |
121 PODMIOTÓW PROWADZĄCYCH TZW. DZIAŁALNOŚĆ NADZOROWANĄ, |
||
1 |
inseminatorzy |
4 |
2 |
punkty kopulacyjne |
10 |
3 |
chów lub hodowla zwierząt akwakultury (ryb łososiowatych) |
17 |
4 |
rozród ryb (wylęgarnie) |
8 |
5 |
zarobkowy przewóz zwierząt lub przewóz zwierząt wykonywany w związku z prowadzeniem innej działalności gospodarczej |
8 |
6 |
chów lub hodowla zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka jak zwierzęta gospodarskie; |
2 |
7 |
skup zwierząt rzeźnych |
1 |
8 |
hodowla zwierząt na potrzeby ochrony i zachowania gatunków zwierząt |
0 |
9 |
zakłady reprodukcyjne drobiu |
7 |
10 |
zakłady odchowu drobiu |
2 |
11 |
zakład wylęgu drobiu |
1 |
12 |
transportowanie ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego |
1 |
13 |
prowadzenie ferm mięsożernych zwierząt futerkowych, w których wykorzystuje się uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego |
20 |
14 |
prowadzenie innej działalności w zakresie ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego. (wykorzystanie produktów mleczarskich w żywieniu zwierząt gospodarskich) |
1 |
991 GOSPODARSTW UTRZYMUJĄCYCH ZWIERZĘTA, W 1674 STADACH |
||
1 |
bydło – 6 800sztuk |
500 |
2 |
owce -350 sztuk |
26 |
3 |
kozy – 100 sztuk |
30 |
4 |
konie – 800 sztuk |
200 |
5 |
trzoda chlewna - 33 000 sztuk |
500 |
6 |
jelenie – 160 sztuk |
2 |
7 |
daniele – 100 sztuk |
3 |
8 |
drób brojlery – obsada max 900 tyś sztuk |
34 |
9 |
zwierzęta futerkowe (lisy, norki) |
25 |
10 |
pszczoły - 2 200 rodzin |
100 |
669 PODMIOTÓW DZIAŁAJĄCYCH NA RYNKU PASZ |
||
1 |
Obrót paszami (działalność wymagająca zatwierdzenia) |
3 |
2 | Produkcja pasz (działalność wymagająca rejestracji) | 2 |
3 |
Obrót paszami (działalność wymagająca zarejestrowania) |
4 |
4 |
Produkcja pierwotna materiałów paszowych |
660 |